شناسایی و تحلیل کارکردهای اجتماعی در تکوین آثار بدیع هنری
DOI:
https://doi.org/10.22046/LA.2021.03الكلمات المفتاحية:
علوم اجتماعی، کارکردگرایی، اثر هنری، جامعهالملخص
کارکردگرایی از نظریههای مهم و بنیادی در علوم اجتماعی است که تأثیر آن را می¬توان در بسیاری از رخدادها و پدیدههایِ زندگی بشری جستجو نمود. اساس این نظریه بسیار ساده مینماید: علل بروز پدیدهها در نقش و وظیفهای است که بر عهده دارند. به سخن دیگر شالودۀ اندیشۀ کارکردگرایی در جامعه بر این اصل استوار است که استمرار مناسبتها و نهادهای اجتماعی در گرو نقش و ماموریتی است که در جامعه ایفا می¬کنند. اگر چه این مفهوم از مفاهیم امروزین دانش علوم اجتماعی محسوب می¬شود اما حقیقت امر آن است که کارکردگرایی، سابقهای بسیار کهن در تاریخِ اندیشه و تفکر آدمی دارد، به عنوان نمونه افلاطون، فیلسوف یونانی نیز در آثار خود به این مفهوم توجه داشته و کوشش نموده است نقش و وظیفه پدیدهها را بررسی نماید. از دیگر سوی، هنر ـ به مفهوم عام ـ پدیدهای است که سابقۀ ظهور آن به خلقت آدمی باز میگردد، و هیچگاه از حیات مادی و معنوی انسان دور نبوده است. اما در این میان همواره یک پرسش اساسی مطرح است. پرسشی که در این مقاله کوشش شده است بصورت اجمالی و بدون هرگونه پیش داوری و قضاوت بدان پاسخ داده شود: هنر چگونه در جامعه بوجود آمد و چه شد که آدمی به فکر خلق آثاری مملو از خلاقیت و نوآوری افتاد؟ یافتههای حاصل از این کاوش، به ما نشان میدهد که هنر همیشه محصول شرایط محیطی خود است ـ حتی اگر آن هنر از نظر فرم و محتوا فراتر و جلوتر از جامعه خود باشد ـ و این اصلی انکار ناپذیر است. به سخن دیگر پیوند عمیق و تنگاتنگی بین اثر هنری و هنرمند از یک سو و جامعه از سوی دیگر وجود داشته است.المراجع
The Bible. (1999). England, (Translation), Publications Science.
The Bible. (1995). England, (Translation), International Bible Society.
Birou, Alain (2001). Vocabulaire pratique des sciences sociales. Translated by Bagher Sarokhani, 4th Ed., Tehran: Keyhan.
Christenson, Larry. (1970). The Christian Family. United States of America: Pullished by Bethany Fellowship.
Clement, Catherine, (1998). Theo's Odyssey, translation by Mehdi Samsar, Nakhsh World Publishing House, first edition, Tehran.
Daugherty, Billy Joe. (1991). Building Stronger Marriages and Families. United States of America: Published by Harrison House.
Fazeli, N. (1996). An Introduction to the Sociology of Art and Literature. Social Sciences, 4(7.8), 107-133.
Gombrich, Ernst, (2004). History of Art, translated by Ali Ramin, Ney Edition, Third Edition, Tehran.
Gombrich, Ernst, (2006). The evolution of art delight in the west, translated by Muhammad Taghi Faromarzi, Publications of the Academy of Arts, first edition, Tehran.
Karabakh, Ali Asghar (2004). honar-e naqd-e honari, Surah Mehr Publications, First Edition, Tehran.
Norman Wright, H. (1974). Communication: Key To Your Marriage. United States of America: Pullished by Regal Books.
Pakbaz, Roein (2004). Encyclopedia of Art, Contemporary Culture Publications, Fourth Edition, Tehran
Ravdrad, Azam (2003). sociological theories of art and literature, Tehran University, first edition, Tehran.
Taghavi, Nematullah (1999). Intoduction of Sociology, Fourth Edition, Tabriz.
Tavassoli, Ghulamabbos (2003). Theories of Sociology, Organization for the Study and Collection of University Humanities (SAMT), Ninth Edition, Tehran.
التنزيلات
منشور
كيفية الاقتباس
إصدار
القسم
الرخصة
الحقوق الفكرية (c) 2021 رضا کیانی
هذا العمل مرخص بموجب Creative Commons Attribution 4.0 International License.